Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visverslag Hellesoy 2013

Visverslag Hellesoy 31/05/2013 tot 06/06/2013

Naar maanden van voorbereiding eindelijk vertrokken uit Nederland. Heel wat avonden de spullen bekeken en aangepast. Nieuwe ‘wonder’ onderlijnen knopen, het Internet afspeuren naar tips en tricks. Ook op de Visma contact gelegd met Linda en Raffie, die ons hun ervaring deelden. Het enthousiasme laaide bij ons weer op. Ook op de, druk bezochte en interessante Cordes Traveldag weer een hoop kennis opgedaan door simpel te luisteren naar anderen en eruit halen wat voor ons belangrijk lijkt. Het aftellen van de dagen tot vertrek naderde snel en de visspullen werden nu voor de laatste keer gecontroleerd en opgeborgen. De op de Cordes Traveldag gekochte lijn werd verdeelt en de lijnen werden op de plaatselijke voetbalclub uitgelopen. Wij hadden afgesproken dat er dit jaar drie titels te vergeven zouden zijn. De eerste gevangen vis, de grootste vis en de meeste soorten.

Hellesoy-2013-Visverslag 5

Het zou voor Peter de 9e keer worden dat hij naar Noorwegen zou gaan om te vissen en Carel en Frank de 3e keer. Omdat wij ook thuis heel vaak gaan vissen hebben wij een soort ‘nickname’. Voor Carel ‘de peuteraar’ omdat hij altijd aan de waterkant dingen aan het uitproberen is. Peter kreeg de naam van ‘Crack’ omdat hij als ex deelnemer van het Nederlands strandteam over de nodige ervaring beschikt. Frank kreeg de bijnaam ‘Frankie Boy’. Deze namen hebben wij achterop onze sweaters laten borduren om zo een blijvende herinnering aan deze vistrip naar Noorwegen te houden.

Eindelijk was het zover. Vertrokken met de auto om 21.30 uur met het zwaaiende thuisfront achter latend. Onbegrijpelijk hoeveel visspullen er in een auto kunnen. Met tientallen kilo’s lood en pilkers richting Denemarken vertrokken. Het overgrote deel van de meegenomen hengels betrof lichte hengels omdat onze ervaring leerde dat deze de meeste sport opleverden. Uiteraard gingen ook ‘zwaardere’ hengels mee om op diepte te vissen. Carel en peter namen reels mee. Ikzelf vind vissen met een reel niet echt mijn ding dus ik had alleen de op de Cordes Traveldag van Cordes Travel  gekregen Penn Sragus 6000 meegenomen. Fantastisch spul om toch nog relatief licht op grotere diepte te kunnen vissen.

Na 10 uur rijden kwamen wij veel te vroeg aan in Denemarken en uiteraard gingen wij eerst even in een plaatselijke hengelsportwinkel kijken wat de Denen voor spullen in huis hadden. Het overgrote deel was uiteraard ook in Nederland te koop en volgens mij hadden wij dat allemaal al in de auto liggen. Toch vonden Carel en Peter nog pilkertjes en lijntje die ze kennelijk nog niet hadden. Deze werden gelijk nabij de havenuitgang getest. Carel wist samen met Peter al wat platvis te verschalken. Met het zojuist gekochte lepeltje ging Peter kijken of hier ook wat mee te vangen viel. Bij de eerste worp dook er gelijk een geep op die de 50 centimeter makkelijk haalde. Heerlijk voor het vertrouwen als met een nieuw ‘iets’ gelijk vis wordt gevangen.

Hellesoy-2013-Visverslag 2

Op tijd de boot opgegaan en hier wat gelezen, gedronken, gegeten en vroeg naar bed gegaan. De reis met de auto was best wel zwaar geweest en wij wilden uitgerust in Bergen aankomen. In Bergen aangekomen, gelijk richting Hellesoy haven gegaan. We konden officieel pas om 15:00 uur in het huisje maar toen wij aankwamen bleek Peter , onze visgids, alles al schoon te hebben gemaakt en konden wij het huisje in. Nadat de auto leeg was gehaald, gelijk naar de uitgang van de haven om te kijken wie de eerste vis van deze toer kon verschalken. Frank was de gelukkige die een koolvisje van 20 cm wist te pakken. De eerste prijs was toen vergeven. Deze dag was gelijk een redelijke goede dag en wij konden een stuk de oceaan op. We gingen naar Revet en visten hier bergafwaarts van 20 meter tot ongeveer 90 meter. Allemaal pilkers van 100 gram met verschillende bijvangers, Er werd kabeljauw en pollak gevangen en op een licht hengel met een diepte van ongeveer 60 meter is het een hele sport. De grootste kabeljauw haalde de 74 centimeter net. Het doel was dus duidelijk de grootste vis moest groter zijn dan deze 74 centimeter die was gevangen door Frank.

Hieronder een dagverslag van onze visreis:

Dag-01
1e hele visdag. Heel veel wind dus niet uitgevaren maar in de haven van Rorbu’s gevist. De platvis liet het helemaal afweten. Carel ving een schol van 40 cm. Frank 2 x schar van 30m en 31 cm. Wel heel veel kleine koolvis op een pilker / lepel. Frank ving ook nog een grauwe poon. Carel een pollak van 68,5 cm. Op weg naar de auto kwamen wij ook nog een Urker tegen van de Cordes Traveldag. Zij hadden gezegd dat zij ook in de haven zouden verblijven maar dat was niet zo. Zaten in de Rorbu. Eén van de Urkers was aan het vissen op de steiger met een enorme staafpilker en had nog niets gevangen. Hem verteld om met een werppilker te gaan vissen maar kennelijk hadden zij die niet. Carel was zo goed om 1 (oude) werppilker af te staan. De Urker moest even vlug voor 6 man vis vangen om te eten. Vanavond even bij de ingang van de haven vlak bij ons huisje vissen om te kijken of we daar een paar grote vissen uit kunnen sleuren. Overal vangen we kleine koolvis, een plaag. Eerder hadden wij berichten gelezen op de site van Cordes Travel dat de vis mager was en dat zij lege magen hadden, maar wij hebben bijna allemaal dikke ronde koolvissen gevangen.

Dag-02
Vanmorgen links van het huisje gaan vissen. Carel ging krabbenfuik in orde maken en er moest vis in. Samen met Peter naar de plek gegaan naast het restaurant. Peter met een klein koolvisje richting fuik gegaan en Frank is door gaan vissen. Elke worp was raak. Als de pilker even ingehouden werd dan dook er een koolvisje op van ongeveer 25 tot 30 cm. Door heel snel in te draaien lukte het ook om pollak te vangen. De grootste was ongeveer 50 cm. Vanmiddag nog even kijken of we platvissen kunnen vangen in de haven bij de Rorbu’s. Rorbu haven leverde weer veel kleine koolvis en pollak op. Carel wist nog wel een schol te pakken van 52,5 cm, Geweldige vis.

Hellesoy-2013-Visverslag

Dag-03
Gisteren van Marcel, zoon van Peter het weerbericht gekregen. Om 04.00 uur was het tij gunstig. Carel en Frank gingen er voor. Voor Peter was het te vroeg ook omdat de vangst tegenvalt. Klopt wel de vis ligt niet opgestapeld en we moeten echt zoeken om de grotere jongens te vinden. Bij het afdalen naar de steiger maakte Frank een salto mortale en kwam hard op de grond neer. Gelukkig een stevige steiger. Resultaat een aantal schaafwonden op de vingers en een pijnlijke elleboog. Later was de pijn aan de elleboog weg en kwamen pijnlijke ribben voor in de plaats. Toch gewoon kunnen vissen. Eerst ons geluk beproeft in de doorgang nabij stek 15. Weer grote scholen koolvis. Gelijk naar stek 10 (Revet) gevaren. Hier zat de vis in ieder geval niet. Doorgevaren naar stek 9. Onderweg nog wel een leuke pollak gevangen door Carel. Buiten de altijd aanwezige koolvissen geen grote vis kunnen vinden. Totaal score Frank, 1 polak van 70 en een gul van 70 gevangen op de Red Ed. Carel wist een polak net onder de 70 cm te vangen en een gul van 71.  Tussen de eilanden pakte Carel zijn verticaal stokje en wist nog een paar pollakken in de boot te krijgen. Wat een geweld op zo’n klein dun hengeltje. Rond 11.00 uur moe maar voldaan weer terug bij het huisje in de haven. In de avond nog met pluggen rond gevaren maar ook op deze wijze konden wij geen grote vis aan de haak slaan. Morgen weer een dag al geven ze slecht weer op. Oh ja het fuikje zat vol met grote krabben (11 stuks),smaakten uitstekend.Hellesoy-2013-Visverslag 1

Dag-04
In de ochtend zou de wind nog te doen zijn en Carel en ik stonden om 07.30 uur op. Om 8 uur zou de wind afnemen en konden we richting de oceaan. Begonnen op de plek waar Frank 2 jaar geleden een grote pollak en een kabeljauw ving. Deining was er best nog wel maar er kon gevist worden. De stroming was net te doen zodat de pilkers aan de boden gehouden konden worden. Helaas geen grote vis. Wel een koolvis voor Frank die met zijn staart in de bijvanger zat en de haak van de pilker in zijn bek. Heel veel moeite gehad om deze in de boot te krijgen. Teleurstelling voor Frank die hoopte dat hij een grote vis aan de haak had. Carel ving nog een steenbolk en een gulletje die gezien de schaarste toch maar meegenomen werd. Verder niets. Alle hoeken en gaten bevist maar nergens ook maar een grote vis te pakken. Wel waren op de visvinder wolken vis te zien maar ook daaronder zaten niet de grote jongens waar wij voor gingen. Omdat de deining en de wind toenamen alvast richting huisjes gevaren. Onderweg wist Carel nog twee gulletjes aan boord te krijgen. Is in ieder geval hebben we het avondeten binnen. Omstreeks 12 uur thuis, na een boterham met echte Duitse knakworsten gingen Carel en Frank nog een paar uurtjes vissen in de haven bij Rorbu. Viel weer tegen wel een paar pollakjes onder de pier weten te verleiden om de pilker te pakken. Behalve de rondvis laat ook de platvis het afweten. 1 schar kon door Frank omhoog getakeld worden. Vanavond geven ze storm op windkracht 8 en uitlopend. Dus vlak na het eten nog even vanaf de kant een hengeltje uitgooien en de rest van de avond kaarten.  Peter ging met Frank mee en hier bleek de ‘pechweek’ van Peter overduidelijk. Wisselen met plek en hengel met Frank. Frank op elke plek en met elke hengel vis en het lukte Peter niet om een visje te pakken. Demotiverend en om gek van te worden. Morgen geeft men goed weer op, windstil. We gaan morgen eerst proberen een leng en lom te vangen en dan achter de grote pollakken en gullen aan. Carel voelde zich na een middagslaapje niet lekker en was met boek op buik in slaap gevallen. Bij wakker worden helemaal mis en Carel dook gelijk bed weer in. Niet meer gekaart.

Hellesoy-2013-Visverslag 6

Dag-05
Het zou vandaag ‘windstil’ zijn dus besloten om de zee op de gaan. Eerst even om het hoekje bij het huisje een paar aasvissen gevangen. Op zich nu ook al een uitdaging. Het lukte ons toch om 5 vissen vlug in de boot te krijgen en de jacht kon beginnen.  Begonnen nabij stek 2 om te proberen om leng en lom te vangen. Peter en Carel gingen het gevecht met de gewichten aan. Frank bleef rustig op half water vissen, zegt dat hij te licht gebouwd is voor dit werk. Stond een sterke stroming en er was bijna 800 gram nodig om het aas (sleppe en haviskeboom) op de grond te houden. Verder lag er een net op onze drift en mogelijk bleven Carel en Peter hier met hun lijn achterhangen. Carel gaf een klein rukje en alle brak af. Bleek een gekochte lijn te zijn van zeer slechte kwaliteit, afgebroken op de sleeve. Carel op zijn staande lijn na alles kwijt. Peter zijn voorslag brak net af onder de wartel. We hebben al vaker spullen verspeeld als er zwaar op de bodem werd gevist maar gezien de stroming en het net, hebben wij het diep vissen maar laten zitten en wilden naar open zee. Onderweg nog getracht wat aas te pakken en geëindigd in de buurt van de stek Revet. Hier wist Frank een pollak te pakken van 73 cm en Carel een gul. Peter kon hier geen vis bemachtigen. Richting huis gevaren en onderweg nog op een leuke stek geprobeerd. Carel wist hier 2 mooie schelvissen aan de haak te slaan. Frank en Peter konden hier niets tegenover zetten. Toen we besloten om huiswaarts te keren gooide Frank (geleerd van Peter) richting de rotswanden en zijn pilker werd gelijk gepakt door een aardig vechtende pollak. De pollak was vals gehaakt en daarom veroorzaakte deze vis heel wat puffen en hijgen bij Frank voordat de vis aan boord was. Nog even alle drie richting de rotswanden gegooid maar Carel wist alleen nog een koolvis te bemachtigen. Bij het slachten van de vissen bleek dat zij bijna allemaal geen voedsel in hun maag hadden, Mogelijk heeft dit met de temperatuur van het water te maken.

In de avond gesproken met Peter en zijn zoon Marcel. Zij wisten ons een plek aan te wijzen waar de gullen groot en in grote hoeveelheden aanwezig moesten zijn. Had dit niet aan het begin van de week gekund??? Wij besloten om morgen nog een keer vroeg uit bed te gaan om daar te proberen een visje te bemachtigen. Wordt dus om 03.30 uur opstaan. We gaan het allemaal meemaken. Peter besloot toch nog om mee te gaan om te proberen een grote vis, waar Noorwegen beroemd voor is, te kunnen vangen. Eerlijk is eerlijk het lukt Peter echt niet om een fatsoenlijke vis aan de haak te slaan. Zit hem ook allemaal niet mee.

Hellesoy-2013-Visverslag 4

Dag-06
Deze dag getracht om toch nog de vriezer vol te krijgen. Carel en Frank besloten om naar een stek te gaan waar zij 2 jaar geleden hele goede driften tussen de eilanden konden maken. Hier weer heel veel kleine koolvis van rond de 30 centimeter. De pilkers kregen niet de kans om ook maar in de buurt van de bodem te komen. Lukte dit wel dan sloegen de schelvissen toe. De ene na de andere schelvis werd gevangen. Bijna allemaal rond de 60 /70 centimeter. Op tijd naar huis om toch te pogen alles nog ingevroren te krijgen. Thuis vlug alles fileren en in de diepvries. Benieuwd of alles morgen al afdoende ingevroren is.

Dag-07
Laatste visdag met veel regen. De laatste visdag alweer, lijkt wel of de tijd in Noorwegen sneller gaat. Wij besloten om de oceaan weer op te gaan want de wind zou meevallen. Achteraf bleken de golven veel te hoog te zijn om verantwoord te kunnen vissen. Een aantal driften gemaakt zonder een aanbeet en gezien de weersomstandigheden besloten om de beschutting van de eilanden op te zoeken. Het was een heel spektakel om bij de eilanden te komen, de ene hoge golf naar de anderen. Her en der nog een visje kunnen vangen maar ook de laatste dag lukte het niet om de grotere vissen te pakken. Helaas, het is niet anders. Vlug terug naar het huisje en alvast het één en ander inpakken voor de terugreis morgen.

Al met al veel vis gevangen, Carel en Frank vlug 300 vissen per persoon en in totaal 13 soorten. De grootste vis was een kabeljauw van 74 centimeter. Door de temperatuur was waarschijnlijk de jonge vis nog niet aanwezig hetgeen ook de bij de grotere vissen lege magen opleverden. Wij hebben een week lang genoten van de omgeving en het vissen in Noorwegen. Wederom stelde Cordes Travel ons niet teleur. Alles was perfect geregeld en wij hoefden ons nergens zorgen over te maken alleen maar te vissen.

Hellesoy-2013-Visverslag 3

De volgende visvakantie wordt dus wéér bij Cordes Travel besproken alleen zullen wij weer een stapje meer richting Noord Noorwegen gaan. Linda en Raffie zullen voor ons best wel weer een leuke plek weten. In het Noorden is de kans op de grotere vissen aanzienlijk groter. Het blijft echter nog steeds vissen en garantie bestaan er niet. Zeker is dat wij ook daar weer veel vis zullen vangen en hopelijk iets groter dan dit jaar in Hellesoy.

Carel, Peter en Frank

Meer informatie over deze accommodatie Hellesoy >>>