Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Vissen Zweden Bagarstugan Frans

Vissen Zweden Bagarstugan Frans

Visreis - Zweden - 6Een week snoeken in Bagarstugan oktober 2017

Afgelopen oktober hebben Piet en ik weer een weekje gevist in Zweden. Een jaarlijks terugkerende traditie. Dit jaar was Bagarstugan onze bestemming. Een heel knus huisje in midden Zweden gelegen kort aan de meren Kirksjön en Storsjön. Het is een oud monumentaal gebouwtje dat ooit een bakkerij geweest is. Zo is het van binnen ook aangekleed en zelfs de oude bakkersoven staat er nog in. Binnen een straal van een kilometer heb je een benzine pomp, trailer helling, pizzeria/kebab/hamburger tent en een supermarkt. Lekker makkelijk dus!

Zoals altijd is het najaar minder makkelijk dan het voorjaar maar de kans op een grote vis is wel groter. Ons doel was het verkennen van het water en in kaart brengen van stekken. Daarbij geholpen door de lokale visgidsen Bjorn en Simon Ingvald waarmee we een toer over het water gemaakt hebben op de eerste dag. Met hun snelle boot hebben ze ons beide meren laten zien en tussendoor kon er nog wat gevist worden ook. Lokale kennis is onmisbaar als je snel resultaat wilt zien, anders moet je het allemaal zelf uitvinden. Niks mis mee maar over het algemeen is het najaar een periode waarin je minder actie mag verwachten en meer achter de vis moet zoeken.  E n doorgaans heb je maar een week de tijd. Gebruiken dus die lokale kennis!

De dagen erna zijn we zelf met onze eigen boot op pad geweest. De helling en de haven liggen op nog geen kilometer van het huis. De eerste goede stekken liggen heel dicht aan de haven en aangrenzend vind je ook dieper water. Het werd duidelijk dat de vis nog erg verspreid lag over het hele meer en zich vooral in diep water ophield. Werpend vissen, wat we het liefst doen was een moeilijke opgave dit keer. We hebben werpend wat vissen gevangen waaronder een paar kleinere snoeken en een flinke baars die wel iets zag in mijn voor snoek bedoelde shad. Dit water heeft een uitmuntende baarsstand. Wil je eens een keer echt heel dik in de dubbele cijfers gaan met baarzen dan moet je hier zijn! Baarzen van circa 1 tot 1,5 kg zijn hier de norm.

Visreis - Zweden -Het werd dus vooral trollen wat we gedaan hebben. In eigen land doen we dat wel eens maar in Zweden is dat toch anders. Je vist vooral in open water. Minimaal een meter of 10 diep en je kunstaas bevestig je aan een zgn planerboard. Deze kregen we te leen van Bjorn en Simon. Trollen wordt wel eens als saai bestempeld maar met die planerboards is het eigenlijk best wel spannend. Je ziet de aanbeet heel mooi op zo’n ding. De snoek pakt je plug of shad, trekt hem uit de lijnclip en scheert vervolgens achter de boot door om daar verder uitgedrild te worden. Wij lieten de boot heel langzaam doorvaren zodat de lijnen recht achter de boot blijven. Niet te hard want anders los je de vis. Zo blijft de dril ook nog een beetje leuk. Bjorn en Simon hebben ons uitgebreid verteld hoe het werkte en na een dag waren we er goed mee vertrouwd.

Dit bleek de sleutel tot succes te zijn. De afstanden tussen de verschillende stekken legden we trollend af en dekte zo veel water. Echt groot waren de vissen (nog) niet maar we hadden elke dag wel flink wat actie. Hier en daar werden wat stekken uitgeworpen met shads omdat de vis vooral diep zat. Aan de planerboards trollen we vooral pluggen die tussen de 4 en de 6 mt diep lopen en groot rubber. We hebben ook even zonder planerboards getrolt maar dat leek toch echt minder goed te werken.

Visreis - Zweden - 2De kers op de taart kwam op onze laatste dag. Stralend weer en weinig wind was er voorspeld. Net als voorgaande dagen beginnen we op het diepere deel van het meer met trollen. De planerboards staan nog maar net uit als Piet zijn hengel dubbel klapt. Dit was duidelijk een ander formaat vis als we voorheen gevangen hebben. Na de aanslag kan Piet de vis rustig uit drillen. De elektromotor trekt de boot langzaam vooruit zodat de vis achter de boot kan worden uitgedrild zonder dat er 5 andere lijnen in de knoop komen. Het is een hele dikke dat zien we zodra deze bij de boot komt. Hij duikt nog een keer naar beneden en dan kan ik de vis met de kieuwgreep pakken. “Yessss!” Een metervis voor Piet, zijn eerste buitenlandse metervis zelfs en wat een mooi exemplaar is het zeg! Schitterend getekend. Nog niet zo dik voor de winter maar met 1,18mt wel lekker lang. Hier doen we het voor. De rest wat we nog vangen is bonus. Snel een berichtje naar de gidsen en Raffie en Linda want die willen natuurlijk weten hoe het loopt. Felicitaties alom!

Verderop in de ochtend trollen we een grote baai in waar we al eerder flink wat actie gehad hebben. Al vrij snel meld zich een vis op een van mijn pluggen. De 2 delige Grandma is gepakt door een flinke vis. En alsof het nog niet genoeg is krijg ik nog een 2e aanbeet ook. Piet pakt de 2e hengel. Daar zit een kleintje aan dus die tikken we naast de boot los. Mijn snoek blijft maar gaan en we denken weer aan zo’n grote. De eerste poging op hem te landen lukt meteen. En ja hoor! Weer zo’n grote vis. Met 1,03mt iet kleiner dan die van Piet maar wel een stuk dikker. Wat een mooie manier om de week af te sluiten. We maken de dag vol door te werpen en nog wat te trollen en met tegenzin ruimen we s’avonds de boot op.

s’ Avonds worden we nog getrakteerd op pizza en bespreken we de visserij met de gidsen. Dit gebied heeft nog gigantisch veel mogelijkheden. De meren zijn groot maar toch best overzichtelijk en werkelijk overal vind je interessante stekken. Baars is er volop aanwezig, snoekbaars wat minder maar vooral veel snoek en kans op een flinke uitschieter.

Wij kunnen weer terug kijken op een super toffe week snoekvissen in Zweden. Met dank aan Stefan Barenfeld, huis eigenaar Daniel Arenholm, Simon en Bjorn Ingvald en natuurlijk Raffie en Linda Cordes om dit allemaal mogelijk te maken.  Voor meer info over deze accommodatie, kijk even op: http://cordestravel.nl/vissen-in-midden-zweden-bagarstugan/

Frans Oomen

Visreis - Zweden - 5 Visreis - Zweden - 3 Visreis - Zweden - 1 Visreis - Zweden - 4

Visreis - Zweden - 6 Visreis - Zweden - 2 Visreis - Zweden - 7 Visreis - Zweden -