Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis naar Havferie Piet

Visreis naar Havferie, oktober 2016

Havferie 5Beste Linda en Raffie,

Ons jubileumjaar (10) bij Cordes Travel is er eentje om in te lijsten. Net als vorig jaar hebben we een weekje Havferie geboekt. Een week voor vertrek waren de weersvoorspellingen ronduit wispelturig en we konden zien dat het die week erg slecht weer was op onze bestemming. Naarmate de vertrekdatum naderde ontwikkelde zich een hogedrukgebied boven Scandinavie met het oog precies boven Havferie. Daar is het de hele week blijven hangen. Bij aankomst stond er nog een flinke deining door de laatste storm dat weekend, waardoor we aan het eind van de ochtend een lunchpauze hebben ingelast. Een nieuw middel tegen zeeziekte (Travel Care, op basis van Gember) had effect waardoor we drie uur de rollers hadden kunnen trotseren zonder de vissen te voeren.

Vorig jaar hebben we maar weinig buitengaats kunnen vissen dus het was zoeken naar de stekken maar als snel dienden zich de makreel, koolvis en schelvis aan en ook de eerste meterleng , gevangen door Steven. ‘s Middags was de zee al een stuk rustiger maar de vangsten vielen wat tegen. Met de opgedane informatie maakten we ons plan voor de volgende dag. Magne, de huiseigenaar bracht ons ‘s avonds een bezoek en vertelde meer over de stekken.

Havferie 3Des ochtends vroeg uit de veren, geen wind, temperatuur tegen het vriespunt en met de navigatieverlichting aan de haven uit. Direct een paar makrelen bij de haven gevangen en naar buiten. De zee was als een biljartlaken. Eerst was het de hengel van Steven die krom stond, de eerste vis was direct een mooie leng, er volgden nog een aantal kleinere exemplaren. Vervolgens ving Piet een meterleng. Er volgden nog grote schelvissen, lom, koolvis, pollak, wijting en een dikke kabeljauw van 90 cm. Vanaf 11 uur hebben we in ons t-shirt staan vissen. Om 15 uur zat de bak vol en zijn we gaan fileren met 18 kg filet als resultaat.

De volgende dag maakten we een valse start. De benzinevoorraad moest aangevuld en er moest een vislijn vervangen worden. Dus eerst naar de pomp en de hardware store. Pas om 10 uur zijn we uitgevaren.  De eerste vis was weer een meterleng, dit keer voor Piet en dat was met 106 cm ook de grootste. Er volgden nog een paar mooie vissen en een doornhaai, en op de sandeel vingen we nog een paar mooie koolvissen. Duidelijk was wel dat we ons KLM quotum hadden bereikt. We hebben begin van de middag de vis gefileerd en een lunchpauze ingelast en besloten te gaan experimenteren met paravanen en pluggen.

Havferie 9Dat bleek zeer effectief. Vooral een dieplopende glimmende plug van Steven van 14 cm was een  pollakken killer maar ook de paravaan van Piet met een samengesteld lijntje en lepeltje was effectief. We trolden met bijna 4 knopen over stekken van 15 tot 20 meter diep  en hengelden in korte tijd zo’n 15 grotere pollakken (tot 85 cm) binnen. Vreemd genoeg bijna geen koolvis, alleen een paar kleinere exemplaren.

Zaterdagochtend hebben we op open zee getrold. Dat leverde twee joekels van gepen op, maar niet de zalm waar we stiekem op gehoopt hadden. ‘s Middags hebben we op een ankerplaats gevist. Dat leverde nog poon en schar op en een grondelachtige vis, dit bleek later een pitvis te zijn en wel een mannetje.

Zondag, onze laatste visdag, was het wederom windstil en zonnig, zo hebben we alle dagen prachtig weer gehad en was het net als vorig jaar echt genieten. De vis deed het erg rustig aan maar we konden nog een grote lom op makreel en een paar mooie pollakken op de plug en de paravaan verschalken. Inpakken en weer keihard bikkelen volgende week.

Raffie en Linda, bedankt voor tien jaar visplezier. Op naar de volgende tien.

Groeten van Steven en Piet

Havferie 1 Havferie 2 Havferie 3 Havferie 4 Havferie 5 Havferie 6

Havferie 7 Havferie 8 Havferie 9 Havferie 10 Havferie 11

Havferie 12 Havferie 13 Havferie 14 Havferie 15 Havferie