Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Visreis naar Alta Storekorsnes Willem

Visreis naar Alta Storekorsnes

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 13 tm 10 Juni 2015 Noord Noorwegen

Eindelijk kwam de 3e juni in zicht om op deze dag voor de 10e keer naar de visrijke gronden van Noorwegen af te reizen. Op de eerste 2 keren na, altijd geboekt bij Cordes Travel. Nu met een groot verschil ten opzichte van voorgaande reizen, we gingen voor de eerste keer met het vliegtuig. Ook de tickets zijn geboekt via Cordes Travel en wel bij de vliegmaatschappij SAS, waarbij je 2 x 23 kilo bagage mee kan nemen. Bestemming Storekorsnes, gelegen helemaal in het noorden van Noorwegen op een klein uur rijden van de luchthaven Alta. Hier gingen we voor de 3e keer naar toe. 2 keer met de auto en nu dus met het vliegtuig. Er is voor beide wat te zeggen en er zijn bij beide manieren van reizen voor en nadelen. Het mooiste van het vliegen is de snelheid. Om vijf uur in de morgen op Schiphol en om half vijf in de middag op de plaats van bestemming, Storekorsnes bij Alta. Hier hebben we een groot prachtig nieuw huis (gebouwd in 2014) “Seahouse” met 3 slaapkamers, prachtig uitzicht over het fjord, de haven en de prachtige ruige bergen en de boten liggen direkt voor de deur.

Toen we geland waren op luchthaven Alta bleek een koffer van een van ons nog in Oslo te staan. Dat was even wat minder, gelukkig stond Ellen, de gastvrouw, ons op te wachten en hielp ons bij de bagage afdeling om de vermissing te regelen. Afwachten maar of de koffer met het eerst volgende vliegtuig mee zou komen. Nadat we boodschappen hebben gedaan, snel naar de accommodatie. Even wat gegeten en omdat het redelijk weer was besloten om gelijk maar die avond te gaan vissen. Doordat iedereen voldoende materiaal bij had gaf de ontbrekende koffer geen probleem, op de laarzen na. Maar gelukkig was het droog.

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 23De boot was de grote 26 voets kajuitboot met 175 paardenkrachten. Fantastisch om te varen en bij slecht weer kun je binnen zitten of in ieder geval je materiaal redelijk droog houden. Nadeel bij veel wind gaat de drift gaat vrij snel en zal je de aanwezige driftzak moeten gebruiken. Voor 4 personen is er in ieder geval ruimte genoeg. Op amper 10 minuten varen maar gestopt en de verschillende soorten kunstaas gingen richting de 80 meter diepte, want daar zou de vis zich ophouden. Dat  bleek ook zo te zijn want met regelmaat stonden alle vier de hengels krom. Het was allemaal kabeljauw wat naar boven werd gehaald. Echte uitschieters nog niet maar de meeste zaten tussen de 4 en 8 kilo. Als we alle gevangen vis aan boord hadden gehouden hadden we die avond al ons quotum van 15 kilo filet per persoon al ver overschreden. Dus de meeste gingen weer netjes terug. Hoewel het hier 24 uur per dag licht is en je gerust door kunt vissen zijn we om middernacht maar teruggevaren om wat te gaan slapen. Wat een start van deze reis.

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 16De volgende morgen al vroeg kwam het bericht dat de koffer op weg was naar de accommodatie dus ook dit was opgelost. De tweede dag natuurlijk weer met veel goede zin het water op en nog iets dichter bij de accommodatie geprobeerd. Ook hier weer heel veel vis met hetzelfde formaat als de avond hiervoor met een uitschieter een kabeljauw van 11,5 kilo en een hele mooie koolvis van 13 kilo. Zeker de koolvis is prachtige sport door zijn kracht en onverzettelijkheid.  De koolvis pakte de cutbait en de kabeljauw kon een gekleurde speedpilker niet weerstaan. Op een gegeven moment moet je gewoon rustig aan gaan doen want dan protesteren je armen en schouders. Bij terugkomst de meegenomen vis gefileerd in de nieuwe fileerruimte. Voor ieder huis is er een eigen ruimte met daarin de diepvries en een droogruimte voor de pakken, met natuurlijk stromend zoet water.

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 9De dagen daarna werden met regelmaat geteisterd door veel wind, maar zoals eerder al gememoreerd het is 24 uur per dag licht en vaak valt de wind in de avond even bijna volledig weg dus zo snel mogelijk het water op. Het was nu even zoeken maar we vonden de vis weer en het zou een topavond worden. De kabeljauwen waren niet te tellen en nu werd er ook zeewolf gevangen en jawel de eerste 2 heilbotten kwamen aan boord. De zwaarste hiervan bracht 14 kilo op de schaal de andere hebben we niet gewogen omdat hij toch de minimum maat lang niet haalde. Om ongeveer 3 uur in de nacht zijn we maar gestopt ook omdat de wind weer aantrok en zijn we moe maar zeer voldaan naar bedje gegaan. Ook de volgende dag bleef de wind, om volgens de “weer website” (gekregen van Cordes Travel) zou tegen de avond weer enigszins weg te vallen. Dus daar keken we natuurlijk weer naar uit en gelukkig niet tevergeefs. Vroeg in de avond de viskleding weer aangetrokken in de hoop dat de wind en regen snel zou afnemen.

Visreis Storekorsnes 2015 Willem

Gelukkig kun je op deze locatie veel kanten op dus we besloten eerst in de luwte wat te proberen. Dat lukte prima en weer vele kleine kabeljauw kon het aangeboden kunstaas, vnl de slim jim en sand eels niet weerstaan. De blauwe Slim Jim was hierbij de favoriet, maar we wilde meer en toen het inderdaad rustiger werd zijn we naar een andere stek gevaren met dieptes tussen de 60 en 120 meter. Hier zouden de grotere kabeljauwen en andere soorten moeten zitten. Niet snel daarna kwamen ze inderdaad omhoog, heel veel exemplaren tussen de 10 en 14 kilo. Wat is dat hard werken van zo’n diepte. Maar het hoogte punt van de avond was een hele mooie heilbot van 22 kilo en 120 cm groot. Een mooi gevecht die een op een giant jighead vastgezette koolvis niet kon weerstaan. Deze montage zou nog een keer succes opleveren toen een heilbot er achter aan zwom tot bijna aan de oppervlakte en Leo dit ziende liet hij heel rustig de montage weer zakken en ineens beet de heilbot zich vast. Dit had hij heel goed onthouden toen dit verteld werd tijdens een van de lezingen op de Cordes Traveldag. Al met al was het dus wederom een topavond.

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 5Je begrijpt wel dat de quota allang binnen is en we dus weinig meer hoeven te fileren. Een enkele om nog te eten of een volledig verkeerd gehaakte werden nog meegenomen. Hoewel de wind niet direct afnam zijn we de volgende dag nog eens gericht op zeewolf gaan vissen. Net als de vorig keer net om de hoek bij het vuurtorentje en ook dat leverde met regelmatig mooie exemplaren op. Wel echt uitkijken bij het onthaken want ze zijn niet geheel ongevaarlijk. We vingen er die ochtend ongeveer een stuk of twintig en natuurlijk nog wat kleine gulletjes en koolvis. Na nog een winderige dag zou de laatste dag rustig worden. Mooi dachten we, nog 1 dag lekker rustig vis vangen. Vis vingen we voldoende maar de echt grote exemplaren kregen we niet meer te pakken en ook liet de heilbot zich niet meer zien. Jammer, maar er echt om treuren deden we niet, we hadden tenslotte een super goede week gehad op een toplocatie. De laatste avond lekker op het gemak de boot en fileerruimte schoongemaakt. Het vertrek de volgende morgen richting het vliegveld zou om ongeveer 12.00 uur zijn dus we konden rustig aan doen. Het huisje gereinigd en alles ingepakt en iedere koffer woog ongeveer 22.9 kilo. Nog even leuke gesprekken gehad met Albert en Ellen die ons natuurlijk graag volgend jaar weer terug zouden willen zien, maar dan gaan we ons geluk in Polarcirkel beproeven. Wellicht weer in 2017.

De service van deze hardwerkende mensen is gewoon uitstekend. De terugreis liep ook niet helemaal zoals gepland door ondermeer vertraging en omboeking van een vlucht, maar we landen toch op de geplande tijd op Schiphol. Tot slot nog iets over de gebruikte materialen die we mee hadden genomen. Het hengelbestand bestond vnl uit de Penn Rampage reishengel, de Penn Legion, de Penn Regiment Halibut allen in de 12 tot 30 ponds klasse. De reels waren de vertrouwde Penn 320 en 330 gti en de nieuwe Penn Fathom two speed. Als molen de Spinfisher 5500 en de bij het  verkregen sportvispakket van de CT dag zittende Penn Sargus.  De lijnen die hoofdzakelijk gebruikt zijn: Black Velvet 17 honderste en de Spiderwire  Red 20 honderste. Deze visreis was in ieder geval weer geslaagd, met grote dank natuurlijk aan Raffie en Linda voor de voorbereiding en  ondersteuning. Altijd prettig om iemand achter de hand te hebben als er iets zou gebeuren. Ook dank aan Albert en Ellen ter plaatse en natuurlijk niet onbelangrijk onze gezellige, maar fanatieke groep.

Willem, Gert-Jan, Henk en Leo

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 1 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 3 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 11 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 13 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 14 Visreis Storekorsnes 2015 Willem Visreis Storekorsnes 2015 Willem 24 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 16

  Visreis Storekorsnes 2015 Willem 15 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 19 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 4 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 5 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 23 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 7 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 6 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 2

Visreis Storekorsnes 2015 Willem 18 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 17 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 8 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 9 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 20 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 21 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 12 Visreis Storekorsnes 2015 Willem 10

    Visreis Storekorsnes 2015 Willem 22