Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Regels meenemen vis Noorwegen

Regels meenemen vis Noorwegen 2018

CT-logo-w-zw-2

Sinds 2003, specialist in visreizen

09-07-17

Vanaf 1 januari zijn er nieuwe regels voor de sportvissers in Noorwegen omtrent het meebrengen van vis uit Noorwegen naar oa Nederland of België. Deze nieuwe regels zijn 07-07-17 bekend gemaakt en uiteraard heeft Cordes Travel deze per direkt kenbaar gemaakt. Deze wet is een 1e optie om te kijken of men de sportvissers zover kunnen krijgen dat ze zich aan de regels gaan houden, lukt dit niet, dan zullen er nog veel zwaardere straffen en wellicht nieuwe wetten komen. Wij zijn blij met deze nieuwe wet en weten zeker dat 99% van onze gasten zich al jaren netjes aan de regels houden en ook zullen gaan houden.

In juli 2017 was er al meer illegale vis in beslag genomen dan in het hele jaar 2016, het blijkt dus dat steeds meer vissers denken hun vakantie te kunnen betalen door het verkopen vd vis en daarmee zich niet aan de regels hielden van 2017, maximaal 15kg visfilet per persoon, neem je nu 18kg pp mee wordt er niets van gezegd, 2-3-4kg meer pp geen probleem. De boetes zijn op dit moment (juli 2017) tussen de 2500 en 3500 euro en men komt in het systeem vd douane/politie te staan als illegale handelaar, want het te veel meenemen van vis wordt gezien als een criminele activiteit, namelijk illegale export en ontduiking vd belasting. Kortom als je eenmaal geregistreerd staat wordt je bij binnenkomst van Noorwegen met het vliegtuig of veerboot, telkens extra gecontroleerd en in de gaten gehouden, want je staat bekend als “crimineel”.

Vanaf 1 januari 2018 zijn er dus nieuwe regels en deze zullen per direkt zéér streng gecontroleerd gaan worden, we hebben ook al vernomen dat de boetes voor die vissers die dan nog “gepakt” worden, nog véél hoger zullen zijn ! Ook gaan ze de bedrijven aanpakken die bonnen uitschrijven, deze zijn nu in beeld en zullen aangepakt worden voor fraude als deze zomaar bonnen uitschrijven van “zogenaamde” gekochte vis, niet alleen de bonnenschrijver maar ook de vissers zullen hierbij zwaar gestraft worden, heb ik me laten vertellen. Want ook al vertrouw je dat deze bon eerlijk is uitgeschreven en het achteraf toch niet officieel of voldoende is om meer vis mee te nemen, ben je als sportvisser zelf aansprakelijk en krijg je dus toch die boete en die zal niet misselijk zijn. Krijg je dus een factuur, bonnetje of een papiertje, dat geeft geen garantie dat het ook klopt, check dit dus voordien bij de douane, als je niet in de problemen wil komen.

Wat zijn de belangrijkste nieuwe regels voor 2018 ?

- Als eerste vervalt de trofee-vis, je mag alleen nog visfilet meenemen en geen zogenaamd trofee-vissen.

- Je mag 20kg visfilet pp meenemen als je geboekt hebt bij een officiële sportvis geregistreerde accommodatie, dit zijn vaak de accommodaties met meer dan 1 huisje en 1 boot. Dus alle grote accommodaties waar meerdere boten en meerdere huisjes zijn, zijn allemaal officieel geregistreerd en werken samen met een reisbureau, zoals Cordes Travel. Alle accommodaties van Cordes Travel, met meer dan 1 huis en 1 boot, zijn dus allemaal geregistreerd en daar mag je dus 20kg visfilet pp meenemen.

- Sommige huisjes kunnen niet geregistreerd worden als bedrijf daar het bv 50% woonhuis is en de eigenaar maar 1 huisje en 1 boot heeft, deze vallen dus onder een andere regeling. Mocht je benieuwd zijn of jullie accommodatie onder deze regel valt, dus als het gaat om een accommodatie met maar 1 huisje en 1 boot, vraag dit dan even aan ons. Vanaf deze accommodatie met maar 1 huisje en 1 boot, mag je officieel maar 10kg visfilet meenemen, maar neem je nu 15kg mee, dan zal dat geen probleem zijn, neem je het dubbele mee, dan heb je wellicht een groot probleem als je gecontroleerd wordt. Deze kleine sportvis-accommodaties moeten een minimale omzet hebben om zich te kunnen registreren, met 1 huis en 1 bootje heb je daar vaak te weinig omzet voor, dus kun je je niet als “groot” sportvis-bedrijf registreren. Maar zoals gezegd zijn onze accommodaties allemaal eerlijk en ook al is er maar 1 huisje en 1/2 boten te huur, dan kun je zonder problemen gerust 15kg pp meenemen, meer zou ik niet doen en het is ten alle tijde op eigen risico.

- Verder zal de eigenaar vd accommodatie waar men 20kg visfilet mee mag nemen, de vis moeten registreren, dus de vissers zullen lijsten moeten bijhouden, hoe dat in de praktijk zal gaan, of dit werkt en zin heeft en vooral ook eerlijk gaat is de vraag, we zullen zien hoe dit verder verloopt en zullen dit op de voet volgen.

Vis verpakken en vervoeren
Hoe je de vis nu moet verpakken kun je lezen in het 48 pagina’s PDF “Vissen in Noorwegen” die je bij ons kunt aanvragen en je dan via de e-mail krijgt. Een PDF boordevol informatie over materialen, technieken, stekken, tips en trucs ! Een prachtig boekwerk vol met waardevolle informatie en dat geheel gratis.

Vis vervoeren met de auto of vliegtuig.
Hoe je nu je vis moet vervoeren over de weg (als je dus gaat rijden) staat ook in het PDF, dus ook die info is makkelijk te vinden. Als je met het vliegtuig gaat mag je met Cordes Travel 2x 23kg bagage (SAS) en 2x 20kg (Norwegian) meenemen, dus waar die bagage uit bestaat is niet belangrijk. Dus als je 1 koffer vult met materialen en kleding en 1 koffer/tas/kist/box met vis, maakt dat ook niet uit, zolang deze maar niet zwaarder weegt dan 23kg. Hoe je de vis mee kan nemen is aan jezelf, je kunt een Coleman koelbox meenemen, heenreis met 20/23kg eten en terug met 20/23kg vis of je kan bij sommige accommodaties (A Rorbuer, Nappstraumen, Vesteralen en Havoysund) een styropor (piepschuim) box kopen (+/- 20 euro) en deze vullen met vis. Neem een rol ducktape mee en pak de hele kist in met tap, want ze zullen niet altijd even voorzichtig ermee om gaan.

Let wel, wij als reisbureau en ook de maatschappij zijn NIET verantwoordelijk voor de inhoud vd bagage, raakt een bagage-stuk zoek, of mist de bagage het vliegtuig, is er een vertraging of staking, dan kan de vis bederven/ontdooien, daar is niemand voor verantwoordelijk, want niemand behalve de klant is verantwoordelijk voor de inhoud vd bagage. Men is wel verantwoordelijk voor het terug bezorgen vd bagage, wel of niet ontdooit. Is de koffer echt kwijt, kan men de inhoud claimen bij de verzekering, dit valt onder de “reis-verzekering” (Niet onder de annulerings-verzekering).

Kortom heb je via Cordes Travel een huisje en boot geboekt bij een officiële accommodatie met meerdere huisjes en boten in de verhuur, dan mag je 20kg visfilet mee naar huis nemen, boek je een accommodatie waar maar 1 huis en 1 boot ligt, dan mag je 10kg visfilet pp meenemen, maar zoals gezegd zal geen enkele douanier moeilijk doen als je 15kg pp meeneemt. Het doel van deze nieuwe regels is om de illegale camps aan te pakken en die mensen die zomaar huisjes en boten verhuur, zonder dit officieel te doen, wederom een reden te meer om veilig je visreis bij bv Cordes Travel te boeken, dan weet je zeker dat je veilig bent en alles goed geregeld en georganiseerd is.

Zijn er vragen, mail gerust !

Groetjes,
Linda en Raffie Cordes
www.cordestravel.nl

Linda en Raffie Cordes

Cordes Travel, professioneel, eerlijk en betrouwbaar