Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Penn IJsland Festival, de winnaar 2015

Penn IJsland Festival 2015

Penn-IJsland-Festival-Barry 14We zeiden het al jaren tegen elkaar – “we zouden eens met zijn 2-en in Noorwegen op kabeljauw moeten gaan vissen”. Dat had nog tijden zo door kunnen gaan, maar in oktober 2014 kwam echter het besluit: we gaan nu spijkers met koppen slaan. Na een korte zoektocht op internet was het al snel duidelijk: gezien de recensies was Cordes Travel de geschikte kandidaat. Na wat snelle mail wisselingen bleek het vliegtuig naar het noord-westen ipv het noorden te moeten vliegen – IJsland zo overtuigde Raffie mij – was nog leuker voor de kabeljauw dan Noorwegen. Hiermee begon de lange tijd van voor genieten met internet foto’s en filmpjes over de super vangsten in IJsland, de Cordes Traveldag met vele enthousiaste terugkerende ijsland gangers en bezoekjes aan viszaken zoals Robby Fish waar we ons konden blijven vergapen aan de maat van het kunst aas.

Vlak voor en tijdens de (overigens zeer relaxte) reis naar Sudavik bleek dat we waarschijnlijk niet veel geluk zouden gaan hebben met het weer. Op dag 1 zou het mogelijk zijn om naar “stek 6″ te gaan, maar de rest van de week waarschijnlijk niet. Vanwege dit vooruitzicht werd het programma wat aangepast – alle voorbereidingen (ijs laden, “examen vaar regels”, boot uitleg) werden na aankomst in Sudavik geplant zodat de eerste visdag volledig benut kon gaan worden.  Vroeg in de ochtend gingen alle boten vol gas naar “stek 6″ om daar in het zonnetje de kabeljauw te zoeken. Zeer geregeld kwamen er vissen binnen die naar Nederlandse maatstaven zeer mooi waren totdat de klapper van 18 kg aan de hengel van mijn pa hing. In de uren daarna nog paar leuke vissen gevangen – inclusief wat roodbaarsjes – en een orka en een walvis gezien. Na terugkomst in de haven bleek dat alle boten “redelijk” hadden gevangen (voor Ijsland normen – voor Nederlandse begrippen dus zeer goed).

Penn-IJsland-Festival-Barry 3Op de tweede dag en derde dag bleek de wind dusdanig stevig te zijn dat we bij “stek 2″ het redelijk konden uithouden qua golven. Thuisblijven is niet in ons opgekomen, want hoewel de vissen niet heel groot waren waren ze tot een meter of 30 nog steeds heel goed te voelen en redelijk goed te vinden.  De hoeveelheid vis en relatief lichte stroming maakte het ook leuk om te experimenteren (lichte hengel+lichte pilker / oktopusjes / reepjes vis / …) – iets wat tijdens “wrakvissen” duidelijk minder eenvoudiger is.

Dag 4 was de wind al iets gaan liggen zodat de tocht naar de overkant (“stek 3″) werd ingezet. Een andere boot was daar de vorige dag al met behoorlijke resultaten geweest en daarom wilden wij dat deze dag ook proberen. De aantallen waren iets lager maar het gewicht van de gemiddelde vis al een stuk hoger dan op stek 2. Vandaar dat op dag 5 (op weg naar “stek 7″) we toch even een keer stek 3 probeerden. Uiteindelijk bleven de vissen de hele dag blijven en zijn we niet meer naar 7 gegaan – wat achteraf wellicht jammer was (de groep die wel naar 7 was gegaan kwam met een serieuze kist vis terug) maar waar we geen spijt van hebben gehad. Op deze dag hebben we voornamelijk met koolvis en zandaal (achtig kunstaas) zitten vissen waarbij het type aanbeet weer anders was dan de dagen daarvoor.

Penn-IJsland-Festival-Barry 13De laatste dag was duidelijk – deze dag zouden we door gaan naar stek 7. Als een van de eerste boten lagen we op 7 en na een tijdje zoeken begonnen de vissen binnen te komen. Vandaag niets op koolvis – de banaan pilker bleek weer redelijk te werken, maar vandaag werden de kabeljauwen echt wild van plastic. Hierbij bleek maar weer dat manier van vissen toch subtiel andere resultaten kan leveren: bij mijn pa beten de vissen typisch bij het snel een paar meter inhalen van het kunstaas – terwijl bij mij de beten kwamen bij het laten zakken van het plastic. Bij terugkomst in de haven (bijna) overal lachende mensen. Iedereen die richting de 7 was gegaan was met volle bakken terug gekomen. Zelf zat onze bak vol met bijna 230 kg kabeljauw van rond de meter… als we dit alle dagen hadden gehad zouden we het waarschijnlijk  zelf niet vol gehouden hebben :)

Samenvattend: voor mij en mijn pa is het een super week geweest. Lekker met zijn 2-en op een boot zitten en zelf kunnen kiezen waar je gaat vissen was hemels. Met kabeljauw vissen op de noordzee als referentie waren de vangsten in IJsland voor ons goed tot verschrikkelijk goed – ondanks dat de anderen die al een keer in Ijsland hebben gevist hadden verwacht meer en zwaarder te vangen. De spullen die we hebben aangeschaft op basis van o.a. de Cordes travel dag heeft zeker zijn nut bewezen – ik ga nooit meer zonder mijn Penn inliner + phantom de boot op voor kabeljauw – hoewel we achteraf wellicht zelfs toch nog te weinig zware kunstaas hebben meegenomen. Omdat de visvakantie onderdeel was van het Penn festival zat bij het vissen ook nog een competitie aspect – elke avond even checken wie de zwaarste vis mee had was natuurlijk een leuke afsluiting van de visdag. De kabeljauw van de eerste dag bleek hierbij voldoende voor mijn pa om het Penn IJsland Festival te winnen. Zo hebben we na de visvakantie behalve het nagenieten met de foto’s ook nog de pret hebben van het uitzoeken van visspullen voor de 1000 euro tegoedbon die bij het Penn festival hoort.

Afsluitend: ik kan iedereen aanraden om bij twijfel hetzelfde te doen als wij: hak die knoop door en ga gewoon vissen in IJsland – het is fantastisch !

Barry & Harry Moest

Penn-IJsland-Festival-Barry 14 Penn-IJsland-Festival-Barry 15 Penn-IJsland-Festival-Barry Penn-IJsland-Festival-Barry 1 Penn-IJsland-Festival-Barry 2 Penn-IJsland-Festival-Barry 4 Penn-IJsland-Festival-Barry 5

Penn-IJsland-Festival-Barry 3 Penn-IJsland-Festival-Barry 9 Penn-IJsland-Festival-Barry 7 Penn-IJsland-Festival-Barry 10 Penn-IJsland-Festival-Barry 11 Penn-IJsland-Festival-Barry 13 Penn-IJsland-Festival-Barry 6