Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Onze visreis naar Sjostuer fam Linssen

Onze visreis naar Sjostuer juli 2017

Visreis Sjostuer - 8

Visreis Sjostuer - 9Sjostuer
(Noorwegen Most Sjostuer, regio Kristiansund) >>Sjostuer<<

De locatie
Beste Cordes team, eerst en vooral hartelijk dank voor het regelen van onze mooie vakantie. Het is de tweede keer dat we met de hele familie (2 volwassenen en 2 kinderen)  via Cordes op vakantie naar Noorwegen gaan. Enkele jaren geleden in Bergen nu in Most Sjostuer.  Ik moet zeggen beide locaties zijn echt mooi en goed verzorgd, mooie huisjes en vellige boten, het is geen goedkope rommel, maar goed verzorgd en onderhouden. Goed vond ik aan locatie Sjosuster dat er ook een ijsmachine aanwezig was, men kon ijs meenemen op de boot om de vangst koel te bewaren. Het huisje ligt in een fjord en grenst aan het water, als men wil kan men vanaf het terras van het huisje zinkend vissen op bv platvis, makreel of kabeljauw. Onze kinderen hebben veel krabben gevangen vanaf het terras en hebben in een klein polyester bootje geroeid.

De Reis
Via trein naar Schiphol en vanuit Schiphol hebben we een vlucht naar Alesund genomen met KLM (vlucht heen om  ca 15.00 uur).  In Alesund stond we een huurauto klaar en na een rit van ca 3 uur (waarvan drie kwartier op een veerboot)  kwamen we om ca 21.00 uur aan bij het huisje waar de eigenaar en zijn echtgenote ons hartelijk welkom heetten. Op de terug reis hebben ca 15 kg vis diepgevroren in koffer mee teruggenomen in het vliegtuig, dit ging goed, een koelbox was niet echt nodig.

Visreis Sjostuer - 5Het vissen
Afspraak was dat PAPA  ’s ochtens kon vissen vanaf 05.00 en zich dan rond 11.00 uur weer bij de familie voegde, waarna er uitstapjes in de buurt werden gemaakt, en ‘s avond rond 20.00 er dan weer tijd was om te vissen. Over de vangst kan ik kort zijn , deze was goed. We hebben verschillende soorten gevangen:  Koolvis (grootste 7kg) , Kabeljauw,  Pollak,  Heek, Lom (grootste 6,5 kg), Leng, Roodbaars, Makreel, Haai en Tongschar. Ik heb weer verschillende zaken bijgeleerd. Belangrijkste tip die ik kan meegeven is: plaats altijd een stukje aas (bv makreel) op de pilker. Men vangt dan aanmerkelijk meer en meer verschillende soorten. Ik had deze tip al eerder gelezen in de documentatie die we via Cordes hadden ontvangen, maar had dit nooit eerder echt gedaan omdat ik dacht dat je ook op een pilker zonder aas vis vangt, echter ik heb tijdens deze reis gemerkt dat een pilker met aas veel meer vis in de boot brengt. De pilkers die ik gebruikt heb, varieerden van 150 – 250 gram. (dit omdat voornamelijk diep gevist werd, 80 – 150 meter).

De omgeving Sjostuer
De Atlantic Road: dit is een weg die in de top 10 van de mooiste wege ter wereld staat. In deze prachtige omgeving gereden, helemaal aan het uiteinde (links) is een kleine plaats Bud met een kust museum met gangenstelsel (uit WO II).
Kristansund: kleine stad, 20 minuten afstand van Sjostuer. Van hieruit zag je grote schepen en Hurtigruten uitvaren. Mooie haven, leuk om ergens te zitten en wat te drinken.
Molde: leuke stad, mijn gezin was weg van de winkeltjes daar. Ook een Openluchtmuseum aanwezig.
Alesund: mooi, met het grootste aquarium van noord Europa.
Op dagen dat we niet weggingen, hebben we ons prima vermaakt op het water bij het huisje.

Groetjes Familie Linssen Schobben

Visreis Sjostuer - 4 Visreis Sjostuer - 3 Visreis Sjostuer - 8 Visreis Sjostuer - 7 Visreis Sjostuer - 10

Visreis Sjostuer - 2 Visreis Sjostuer - 1 Visreis Sjostuer - 6 Visreis Sjostuer - 5 Visreis Sjostuer - 9 Visreis Sjostuer -