Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Materialen van Linda en Raffie

Hieronder een kort overzicht vd Penn materialen waar het Cordes Travel Team mee vist.

Vaeroy Marco 31We krijgen wel eens de vragen of een molen of hengel van merk X ook goed is, wij kunnen daar eigenlijk geen goed antwoord op geven. Wij vissen allemaal al meer dan 11 jaar met Penn, Raffie al sinds hij kon vissen, dus we willen alleen spreken uit eigen ervaring en dat is dan ook Penn. We weten zeker dat er ook andere goede merken zijn, alleen wij kunnen alleen over Penn spreken omdat we daar mee vissen.

Linda en Raffie zijn 8 jaar visgids geweest in Noorwegen en vissen nog steeds voor het Penn Team, helpen met het testen en ontwikkelen van Penn materialen, die dan door het Team van Cordes Travel, vaak al jaren voordat deze materialen op de markt komen, getest en als we zeggen “testen” dan bedoelen we ook echt testen, we zijn er zeker NIET zuinig op en gaan tot het uiterste. Hieronder een klein idee waar de vaste mensen van Cordes Travel mee vissen en een kleine omschrijving per product.

*** Bekijk onze filmpagina, veel prachtige filmpjes >>>

** Let op de Regiment (serie) heeft nu een 2e serie, de Regiment II, dus je hebt de Regiment en de Regiment II (2) deze laatste is de nieuwste serie.

Regiment_II_HalibutPenn Regiment II Halibut 30 & 50lbs hengel ZWARTE top (medium/zware visserij)
Inmiddels al weer de 2e serie van Penn Regiment, deze Halibut is nog lichter en sterker én flink goedkoper ! Wij (Linda en Raffie) en het hele Cordes Travel-Team en veel van onze vaste gasten vissen het liefst met deze hengels. Wij vissen allemaal héél graag met deze hengels en dan met een 5000 of 5500 serie molen. Deze hengel ligt goed in de hand, is erg licht van gewicht. Het fijne van deze hengel is dat de top heel zacht is, je ziet dus elk klein tikje. We vissen hier met een kleine pilker mee, maar ook de grote cutbait van 470 gram kan deze hengel makkelijk aan. We hebben al kabeljauwen van 20/25kg en heilbot van 60kg naar boven gedrild allemaal geen probleem. De 30lbs is wat zachter en de 50lbs is iets stugger, maar nog steeds ontzettend soepel in de top.

De nieuwe serie van Regiment is gebouwd met de nieuwe SLS construction, waarbij carbon met glasvezel met elkaar gecombineerd worden op een horizontale én verticale manier, waardoor de hengel nóg sterker én lichter is. Wij vissen met de 50lbs zelfs op platvis met een 50 gram loodje, maar ook de Big Bob van 740 gram. De 30lbs is prima geschikt voor Denemarken, IJsland en Noorwegen, de 50lbs is prima voor midden en Noord Noorwegen en IJsland. De hengel is 2-delig, langste deel is 177cm, totale lengte is 240cm. (geen zorgen voor voor de hengelkoker, ze letten nooit op de lengte van een koker bij de vliegtuigmaatschappijen )

InlinerPenn Regiment II Inliner (Inner Boat) 30 lbs hengel (zware visserij)
Veel vissers kijken raar op als ze deze hengel zien, maar als ze er eenmaal mee hebben gevist willen velen niets anders meer. Een hengel die geen ogen heeft, wat is daar het voordeel van ? Het voordeel is het gewicht, deze hengel weegt maar 253 gram en ligt dus prima in de hand. Juist door deze speciale techniek is de hengel over de hele blank parabolisch en je kunt er ideaal flink mee vissen en pilkeren, je lijn komt nooit meer rond je topoog ! Linda en Raffie vissen met deze inliner op de dikke kabeljauwen en grote heilbotten, hier durven we de zwaarste vissen mee te vangen, geen probleem. De 50lbs is eigenlijk te stug, dit is voor die vissers die echt een héle strakke hengel willen, verder is de hengel het beste geschikt voor de reel, molen kan ook maar vist minder lekker. Wij gebruiken voor deze reel een goede reel, bv de Penn Fathom 2-speed Samen met de Penn Halibut en de Penn Regiment HSX, zijn dit de hengels die elk jaar mee gaan aan boord. Deze hengels zie je ook allemaal terug in onze films, dus als wij er mee vissen, moet het toch wel goed zijn. De hengel is 2-delig, langste deel is 110cm, totale lengte is 210cm. Ons advies is voor Noorwegen en IJsland, voor Denemarken alleen voor gewichten boven 200gram en bij voorkeur voor de reelvissers.

Penn-Regiment-HSXPenn Regiment HSX 100-160 gram hengel (lichte visserij)
YES EINDELIJK !!!! Na 3 jaar ontwikkelen ism met Robert Valkeneer en Mike Ooms hebben we dan eindelijk een echte toffe hengel voor de lichte visserij die tenminste ook een zware vis kan drillen. De nieuwe Penn Regiment II HSX (Heavy Spin Xtreme), trouwens ook geschikt voor de zeebaars of geep-visserij in Nederland en België is een hengel die eigenlijk elke Noorwegen visser “moet” hebben, de hengel is licht van gewicht, oersterk en je kunt er gweldig mee werpen. De Penn Regiemt II HSX is er in drie versies, de 30 tot 100gr in de lengte 220cm, de 50 tot 150gr, beide in de lengte van 240cm (2-delig) en dan is er nog de 285cm lange 20 tot 60gr, ook in 2 delen. Op deze molen kun je kiezen voor een 5000/5500 serie als je hoger in Noorwegen gaat vissen, blijf je onder Trondheim dan kun je een 4000 serie molen kiezen.

Penn Fathom 30 - 2-speedPenn Fathom 25 of 30 – 2-speed reel
De Penn Fathom reels zijn door ons al flink getest en we zijn er heel erg blij mee, een topserie reels waarbij extra gelet is op het gewicht en de grootte vd reel, veel reels zijn groot, zwaar en lomp, maar zo was dat “vroeger” tegenwoordig kan het allemaal veel lichter en kleiner maar met dezelfde kracht. Alleen als je dus een kleine reel koopt zoals bv de Fathom 20 of 25 dan heb je een superlichte reel die al het zware werk aan kan, maar als je van 100m diepte moet opdraaien duurt het net even wat langer. Op zich natuurlijk geen probleem om wat langer te draaien, maar soms is het te langzaam, je kunt dan wel de Fathom 40 nemen, maar die is meteen weer groot en zwaarder. Deze “gewone” Fathom serie 20 of 25 is er zowel links als rechtshandig en heeft een lijngeleider. Wij hebben in de afgelopen 14 jaar gevist met een lijngeleider en nog nooit problemen gehad, wij viste alle jaren met de Penn 330 en 340 en soms wel tot 300m met 800 gram pilkers. Die tijd is nu wel voorbij en zijn we op zoek gegaan naar kleiner, lichter en sneller, dus de Fathom 25 of 30 – 2-speed, alleen rechtshandig en zonder lijngeleider kwam als geroepen. Hoe werkt dat nu ? Als je gaat opdraaien zonder vis eraan, dan laat je hem in zijn “normale” versnelling staan, heb je er nu een dikke vis aan en merk je dat het draaien zwaarder gaat, klik je op een knopje op de slinger en ineens draait de reel superlicht, terwijl de vis er nog aan zit. Het is net een 4wd auto, je zet hem in een andere versnelling, andere overbrenging en je draait wel weer langzaam, maar met meer kracht, dus echt een groot verschil om mee te vissen. Wij zijn met alle reel vissers, ideaal met een Penn Inliner hengel, heel blij met deze nieuwe serie 2-speed reels, oke ze zijn niet goedkoop, maar je hebt wel een stuk kwaliteit in handen, waar je heel veel jaar ontzettend veel plezier mee gaat hebben.

penn-slammer-IIIPenn Slammer III dé TOPPER van 2017 !
Nu bijna overal al uitverkocht, dus wil je deze Slammer kopen, reserveer hem dan snel. De Slammer III heeft al meerdere prijzen gewonnen in Nederland en Amerika. Een beest van een molen, een werkpaard en van een TOP-kwaliteit waar veel merken nog aan kunnen tippen én dat alles voor een hele scherpe prijs. Op YouTube kun je al veel filmpjes vinden, waar ze met deze molen Big Game vissen én er mee vanaf het strand vissen als werpmolen. Kortom een geweldige molen voor vele doeleinden. Wij vissen met de 5500 en 6500 en geloof me, hij draait écht heel erg soepel. Hij is waterdicht, CNC tandwielen, Dura Drag slipsysteem en het IPX6 systeem (International Protection rating) dat water ook niet bij of op de slipplaten laat komen. Hij kan meer dan 1 minuut onder water, op 3m diepte zonder dat er water in het binnenwerk/slipplaten komt. Waarom is dat een hele prestatie en belangrijk voor de sportvisser, nou kijk maar eens achterom als je vaart, hoeveel buiswater er tegen je molen komt, soms hele golven.  Tja en dan de drag, de slipplaten, die hebben nu een soort coating waardoor ze niet kunnen beschadigen en bijna onverslijtbaar zijn geworden. Of ze sterk zijn en die grote heilbot, tonijn of Sailfish aankunnen ? Ja hoor want de 5500 heeft een drag van maar liefst 18.2kg !!!!!! Om een vergelijk te maken, de Clash 5000 heeft een drag van 11.3kg en dat is hetzelfde formaat molen, kun je na gaan hoe sterk deze nieuwe Slammer III is. Kortom heb je het budget, wil je een topper van een molen, dan is de Slammer III absoluut de beste keus. Voor Noorwegen en IJsland is ons advies de 5500 (635gr) of de 6500 (689gr) en je krijgt er een 2e knop voor de slinger bij, je hebt dus een gouden kleur en een zwarte van rubber voor extra grip.

P-clash

Penn Clash 5000 molen
Wat een oersterke en prachtige molen, deze Penn Clash heeft alles wat men mag verwachten van een legendarische fabrikant als Penn. Van binnen naar buiten maakt het tandwielmechanisme gebruik van de Dura-Gear technologie, die een steviger en duurzamer tandwiel biedt. 9 afgesloten lagers zorgen dat alles onder controle blijft en vrij kan bewegen, terwijl zijn oa dikke aluminium beugel, langzaam voor een perfecte lijnligging zorgt. Een stalen frame en zijplaat, HT-100 carbon slip, bekend van oa de Spinfisher en Conflict, 9 afgesloten stalen kogellagers en een spoel geschikt voor gevlochten lijnen, maakt deze molen super voor oa Noorwegen en IJsland, maar eigenlijk ook wel voor Panama en Costa Rica.

Penn Coflict

Penn Conflict 5000 molen
Deze Penn Conflict hebben we ook zwaar getest de afgelopen jaren, zo hard dat we zelfs een reservemolen mee aan boord namen voor het geval dat….. we hebben de reserve molens niet nodig gehad deze Penn Conflict 5000 serie is ideaal voor de lichte en zware omstandigheden en zelfs voor de allerzwaarste visserij in Noord Noorwegen en IJsland ! Heel véél vissers vissen met een veel te zware molen, soms wel tot een 8000 serie, maar tegenwoordig wordt alles veel sterker en lichter gemaakt, zodat men met een 5000/5500 of een 6000/65000 serie meer dan voldoende heeft, deze molens zijn sterk genoeg voor de zwaarste visserij in Noorwegen en IJsland.  De Conflict serie, oersterk en heeft toch maar een gewicht van 540 gram bij de Conflict 5000. De body is aluminium, heeft 7+1 lagers, een sterke beugel en heeft de bekende HT 100 slip met een 11kg drag.

Penn Spinfisher

Penn Spinfisher V 5500 molen
De V staat voor “5″ dit is al de 5e generatie van deze beroemde Spinfisher, inmiddels al meer dan 50 jaar in het programma van Penn. De Spinfisher is iets goedkoper dan de Conflict, iets zwaarder, maar net zo sterk en degelijk als de Conflict, de Spinfisher is een echt werkpaard ! Als je deze molen in de hand hebt voel je kwaliteit, voel je dat je samen met je molen op pad kunt gaan om de zwaarste vissen te drillen. Deze molen zien we dan ook heel veel aan boord bij de Festivals in Noorwegen en IJsland, gewoon een kanjer van een molen. Deze molen heeft een HT-100 slip met een drag van 13.5kg op de 5500 serie. Dus voor een scherpe prijs een hele sterke molen die de zwaarste visserij aan kan !

Spiderwire-Stealth-Smooth-8-Red-150m-006mm-26474Gevlochten lijnen — Spiderwire SMOOTH
Tot slot nog even onze gevlochten lijnen waar wij mee vissen, dat zijn de afgelopen jaren altijd lijnen van Penn of Spiderwire geweest, gewoon omdat we geen risico’s willen nemen en een goede lijn willen. We hebben gevist met de Spiderwire Code Red, Spiderwire Ultra Cast en nu vissen we met de allernieuwste lijn de “Spiderwire Smooth” (Smooth betekent zacht) en dat is toch wel één vd mooiste, zachtste en fijnste lijnen waar we ooit mee gevist hebben, deze is zo sterk, zo fijn, zo glad, zo zacht en vooral mooi rond, dat dit voor ons op dit moment de allerbeste gevlochten lijn is. Wij hebben al vele gevlochten lijnen getest en zijn er inmiddels wel achter dat goedkoop duurkoop is en zelfs je vangsten flink kan beïnvloeden. Wij hebben vaker gezien dat een goedkope lijn veel minder vis vangt en dat is echt waar en ook echt bewezen. Kleuren maken niet uit, wij kiezen altijd voor wit, geel en rood, zodat we deze goed kunnen zien als deze bij de boot komt, wij vissen zelf niet graag met zwarte of groene lijnen, deze zie je slecht in het water en als je in de knoop komt met je vismaat is het een lastige kleur, ook onze top-visgidsen zijn van mening dat lijnkleur niet uitmaakt, dus wij vissen geel, wit en rood.

Daarbij kun je in Noord Noorwegen of in IJsland géén risico’s nemen, hier vissen we met 20 of 25/00, als je gaat jagen op de grote vissen. Wij vervangen allemaal om de 3 visreizen de lijn, dan is deze lijn al 2-3 jaar oud en wil je gewoon geen risico’s nemen. Je moet er toch niet aan denken dat je lijn breekt met een grote heilbot aan de haak. Verder gebruiken wij ook geen backing onder de lijn, wij spoelen onze reels en molens helemaal vol met gevlochten lijn, dat kan daar we met relatief kleine reels en molens vissen. In West en midden Noorwegen gebruiken we voor de lichte visserij 14/00 en gaan we hoger richting Noord Noorwegen, dan vissen we alleen nog maar met 20 en 25/00 Spiderwire Smooth en prima betaalbaar !

berkley-prerigged-giant-rippleBerkley Prerigged Giant Ripple 175gr
Er is heel veel kunstaas te koop en in ons PDF vertellen we er alles over. cutbait, crazy daisy, slim jim, sandeels, big bob en de Ripple shads om er maar een paar te noemen. De sandeel “moet” je bij hebben als je naar Noorwegen of IJsland gaat, zijn gewicht van 150gr is perfect, maar zijn formaat soms wat te klein. In overleg met Berkley hebben we nu eindelijk een grote lichte shad in zes kleuren. Deze Prerigged, Flat Shad, Giant Ripple (om het makkelijk te maken) is er nu in 20cm en heeft een gewicht van 175 gram, bijna dezelfde lengte als de sandeel maar wel veel groter, dikker en perfect voor Denemarken, IJsland en Noorwegen ! Hij is zo goed dat we er zelfs een hele pagina voor hebben gemaakt, zie >> hier <<. Ons advies, koop er eens eentje en overtuig jezelf en je vismaten, wij zijn al overtuigd, dus wij hebben hem al, overtuig jezelf !

penn-hook-extractorOnthaak-tang (Hook Extractor
Zit jij ook altijd zo te kl#ten om die shad of haak uit de bek vd vis te krijgen ? Heeft de vis hem weer te diep geslikt ? Zit de shad vast en moet je duwen en draaien en heb je geen goede grip met je lange tang ? Dan is hier de oplossing, wij gebruiken hem al jaren en het systeem is zeker niet nieuw, maar nu ook onder Penn verkrijgbaar, de “Hook Extractor” een ideaal stukje gereedschap war je eigenlijk altijd bij je moet hebben, net als een splitring-tang. Deze Penn Hook Extractor is 33cm lang, zodat je diep in de bek kunt, zonder je handen open te halen aan de tanden en is vanaf het handvat tot aan het mondstuk roestvrijstaal. Geloof me als je deze “tang” 1x gebruikt hebt vraag je je af waarom je dit niet 10 jaar eerder wist !

Reishengels
Jullie verwachten van ons dat we altijd eerlijk en oprecht onze eigen mening geven en dat doen we dan ook, we mogen van Penn ook eerlijk onze eigen mening hebben en dat maakt ons betrouwbaar en eerlijk, maar het blijft een eigen mening die we delen met ons eigen Cordes Travel Team. Zelf zijn we géén voorstander van een reishengel, hoe dan ook blijven het 4 of 5 losse delen die dus ook 4 of 5 zwakke delen hebben. Tevens zijn wij van mening dat de actie anders is, waar je bv een Halibut hengel hebt die over de hele blank buigt heb je nu een hengel die in 4-5 delen buigt. Onze vraag is dan ook altijd heb je een reishengel nodig ???? Nee, niet als je naar Noorwegen of IJsland gaat met het vliegtuig, want bij IJsland mag je een hengelkoker gratis meenemen en naar Noorwegen heb je 2x 23kg bagage per persoon, dus met 4 man kun je dan 7 koffers en 1 koker meenemen. Wij reizen zelf met grote hengelkokers waar minimaal 14 hengels in kunnen, dus dat is genoeg voor de hele groep. Reis je nu naar een land waar het vervoer van een koker prijzig is, dan zou je er aan kunnen denken, bv de Penn Legion serie is een goede reishengel, maar kun je gewoon kosteloos een hengelkoker meenemen, dan gaat onze voorkeur uit naar een “normale” hengel en niet naar een reishengel.

Vragen over materialen ?
Heb je nu vragen, twijfel je of je hengel voldoende is of heb je ergens een aanbieding gezien en twijfel je ?
Mail ons gewoon even: info@cordestravel.nl
Koop je materialen bij één vd winkeliers waar wij mee samenwerken, wordt je altijd eerlijk geholpen en hebben een goede service.
Wij staan zelf persoonlijk achter deze winkeliers en kom je er niet uit met deze winkelier, bel ons dan even, vermeld altijd dat je bij Cordes Travel geboekt hebt !