Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Jan vd Bovenkamp in IJsland

Jan vd Bovenkamp in IJsland, tijdens het Penn IJsland Festival 2014

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 7IJsland, beauty and beast voor sportvissers,

Al in 2013 ontving ik van twee super bekende personen in de reisbranche een uitnodiging om ook eens op die ongelofelijk grote beren van Kabeljauwen te vissen in IJsland. Raffie en Linda vroegen me dit tijdens hun uniek voor de sportvis reizen branche georganiseerde Jaarlijks terugkerende Cordes traveldag. Ik gaf er voor de tweede keer een lezing over lijnen en mijn visie erop! Als product ontwikkelaar voor Berkley gaf me deelname aan zo een reis ook een kijkje in de wereld van de Noorwegen en IJsland vissers die er terecht steeds meer Zijn! Mijn antwoord was dus meer dan spontaan YES!

IJsland, wat wist ik er vooraf van te vertellen? Nou dat viel me tegen, de hoofdstad, Reykjavik, geijsers en vulkanen, euh een eiland en zoals in die regio gewoon goed dus Fjorden, weinig begroeiing en koud! oh ja walvissen die schijnen er ook te zwemmen!!!!!

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 53Beperkte kennis dus en toen we in Augustus 2014 boarden op Schiphol wist ik ook echt nog steeds niet meer dan dat, als het al klopte wat ik aannam? Op het vliegveld maak ik kennis met markante sportvissers van teams met namen die het formaat vis al helder maken, de kabeljoekels en de Seawolfs, het blauwe smurfen team van Robby Fish en twee mannen die zoals ik later leerde supermarkten als passie hebben! Ok Raffie en Linda tref ik er na ze tijdens wat beurzen en ook bij hun thuis gesproken te hebben staan ze er tussen de andere vissers als waren ze gewoon ook deelnemers, ja deelnemers want deze trip is ook nog eens in het teken van het Penn IJsland festival. Raffie, Linda en ikzelf tellen in de uitslag niet mee maar goed ook hahahaha. Dit kun je tweeledig opvatten maar ik dacht aan mijn onervarenheid en de lange historie die de ervaren IJsland gangers van het reisburo cordes hebben, dat geeft uiteraard te veel voordeel ten opzichte van de soms minder ervaren deelnemers. Ook is er een groep die al tientallen keren deze of een andere Nordic style vistrip achter de kieuwen hebben, een bont gezelschap van mannen met mooie visverhalen staat klaar voor vertrek.
Uiteraard bereikt ook ons het nieuws van de op uitbreken staande vulkaan op IJsland, in het ergste geval blijven we langer is een veel gehoorde kreet, langer vissen!!,!,! Maar daar heb ik andere gedachten bij, de zondag na deze trip vertrek ik met mijn vrouw naar Lanzarote voor onze korte familie vakantie, die wil ik maar zeker mijn vrouw niet missen! En terecht!

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 80De trip is een drieledig (eigenlijk 4) traject, naar “Sudavik” Onze eindbestemming.

Wat een verhalen al tijdens de vlucht, zo zaten we in de bus klaar om te vertrekken en wachtend op een Duits reisgezelschap, toen die binnenkwamen maakte iemand wat leuke opmerkingen over over de altijd aanwezige humor die Duitsers oproepen bij ons Ollanders en Belgen. Hoe kun je nou straks op het water de boten van de Duitsers en onze groep uit elkaar houden riep er 1, er volgde een logisch antwoord, aan de hand van de nummers, waarop ik toevoegde dat die van de Duitsers wellicht allemaal met een U beginnen, het ijs is gebroken, iedereen plat in de bus! Vooral ook Albert en Teun, de twee SUPER (markt) mannen, beter een bult van het lachen dan……………… Een motto wat favoriet blijkt tijdens de trip.
Dat ik een grapje kan vertellen is bekend maar man oh man in de groep zitten er een paar die kunnen zo het podium op, Rens, Rik en Willy Zijn er zomaar drie van! Ik heb al snel een mooie kerel gespot, 1 van de Seawolfs, Pedro, wat een gaaf karakter en uitstraling, af en toe een biertje en dan komt hij los, heel erg los hahahahaha! Vissen kan hij ook want hij is later een dagwinnaar en eindigt net voor zijn teammaat Willy tweede.

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 69De teams die echt als team naar buiten treden en mij al op schiphol opvielen zijn toch wel de eerder genoemde Kabeljoekels Robby Fish en de Seawolfs ook het Belgisch team (nee niet de wk selectie). Mooie teamkleding onderscheid deze mannen al snel van de rest en als de kleding het niet doet dan zijn het wel de humor en spirit die ze uitstralen. De mannen van Robby Fish prepareerden hun materiaal optimaal, de Pennen tegen de wand de Pennen op tafel oersterke lijnen waaronder, Spiderwire Ultracast, Berkley Whiplash en Big game, talloze aassoorten waaronder Berkley Ripples, Flexshads en Gulp varianten de nieuwe Robby Pilker hij riep die gaat voor de SEADUVELS mee. Een voor mij onbekende Abu molen opgepikt tijdens een andere trip en man wat al niet meer in de koffers is meegenomen! Marc is de hospik van het team, gelukkig had hij pillen tegen zeeziekte, maagtabletten verband, pleisters en wat je maar kunt bedenken bij zich want velen deden een beroep op Marc en zijn tas vol goodies! ik hoor ook van Guus en Francois, Marc en Luc maar ook Robby over de magische Lucdela baits voor de rovers thuis een niet te missen bait die simpelweg in de koffer moet voor de grote rovers.

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 32We zijn er, prima accommodatie, perfecte uitleg door het Cordes team en dus klaar voor onze eerste maaltijd in Amma Habby, een lokaal restaurantje, het enige ter plekke! Prima eten voor en prima prijs, ik eet er voor het eerst in mijn leven Walvis, een redelijk traditionele maaltijd hier, het strookt niet helemaal met mijn gevoel maar de motivatie die ik van velen hoor om het toch een keer te proberen doet me een poging wagen en ik moet “helaas” zeggen, man wat is dat lekker!

S,avonds alvast met Robby wat van de kant gevist en met succes, zeeduivel, platvis, koolvis van alles vingen we.

Oh ja mijn aannames voorafgaande de trip, Walvis, klopt, misschien zie ik er nog wel 1 hoop ik!  Fjorden, klopt, en wat zijn ze onwijs mooi! eiland en Reykjavic kloppen uiteraard ook, en de vulkaan laat zich reeds gelden dus ook daar zit ik goed, maar kou? Dat valt best mee, zo rond de 15 graden is prima, af en toe gaat het jasje uit en is er zon, dus prima! Weinig begroeiing klopt ook maar wat maakt dat uit, de restanten sneeuw van de afgelopen winter en de vele kleuren rotsen maken de bergen, tot zo,n 800 meter hoog, tot een schitterend schouwspel wanneer het zonnetje ze aanstraald ziet het er op zijn mooist uit.

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 29De eerste visdag gaan we erop uit, teveel wind om buiten het fjord te vissen maar wat geeft dat dacht ik nog, die knijters zitten hier ook vast wel, en dan die natuur, WOW imposant! De bootjes zijn veel stabieler dan ik dacht, ze beuken door de golven heen en brengen ons op de genummerde stekken zoals prima op kaarten die het reisburo geplastificeerd geregeld heeft staan vermeld, een kind doet de was! Wij vangen redelijke vissen en de 10 kilo grens is voor mij op dag 1 al gesneuveld, prima toch en hoeveel groter worden ze nou eigenlijk vraag ik me af. Nou dat blijkt de volgende dagen als er ook af en toe buiten het fjord gevist kan worden, we raken de 30 kilo net niet aan! Wow wat een knijter van een vis, later blijkt deze vangst de winnaar van het festival te zijn.

Mijn erop volgende visdagen zijn super, elke dag mooie verassingen aan boord, kelp kabeljauw, helemaal in nationale kleuren, de onze wel te verstaan! Dan komt de dag dat Linda, Raffie en ik gezelschap krijgen van Henri Karrier, een lokale gids uit Luxemburg. Een kenner van de actuele situatie en hij brengt ons naar zijn favoriete stekken, die blijken vruchten af te werpen, ik bereik mijn hoogste gewicht deze dag, net geen 20 kilo is echt een gigant, gevangen met de Penn TRQ Nano en de Penn SS molen met daarop Berkley Black Velvet braid een grote Shad verleid de Kabeljauw tot aanbeet en test mijn Muscles, die zijn gelukkig in topconditie. Ondanks dat ik groot voorstander ben van Catch and Release is dat hier echt verboden, we vissen op licentie van de beroepsvissers en dus moet de vangst naar hun, een deal die voor de sportvisser de mogelijkheid tot vissen garandeert, dus prima. Ik heb een pakket vis besteld die je na de trip ontvangt en waar je thuis van kunt smullen, eerst dacht ik, oei da,s prijzig maar als je even langs de lokale visboer gaat weet je beter, eersteklas filets van eerste klas vis. Er zit in mijn pakket 10 kilo Zeewolf en 10 kilo Kabeljauw. De eerste smaaktest wijst uit, dit is superrrrrrrr!

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 50Dan de dag die ik nooit maar dan ook echt nooit meer ga vergeten, nooit meer Walvis op mijn bord! In het fjord spot ik op ruime afstand een zwart object, eerst denken we aan een zeeleeuw of zo, maar al snel blijkt het veel groter dan dat. Een gigantische vis doemt voor ons op en dat is een ruim 20 ton wegende kolos. De Seawolfs varen kort bij en wij melden ze de gespotte Walvis, met twee boten cirkelen we ruim 1 uur en 20 minuten rondom de vis die zich af en toe verplaatst en in het water wat logge acrobatiek laat zien. Hij of zij rolt op de zij en laat af en toe delen van de staart en zijvinnen boven water zien, ik heb ruim 400 foto,s geschoten en bijna en uur film, wat een kippenvel moment was dat, jammer genoeg was Linda deze dag niet aan boord en vis ik alleen met Raffie, maar de film zegt alles en wij zeiden alleen maar wow! Met wat truukjes in de fotografie proberen we Willy aan boord van de Seawolfs zo achter de vis te positioneren met een kromme hengel dat het lijkt of hij de dril van zijn leven maakt. Zelfs de Berkley Black Velvet 0.30 zou het in dat geval begeven neem ik aan!

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 64Twee dagen op pad met Teun en Albert, wat een supergasten, harde werkers als ze thuis hun Supermarkten bestieren maar hier super relaxed. We lachen en vangen dat het een lieve lust is, ik mocht gelukkig helpen om Albert zijn dagwinst veilig te stellen door perfect te gaffen. Teamspirit aan boord, over het binnen onze groep genoemde emmer incident spreek ik niet maar doldwaze taferelen aan boord waren er veel en vaak! Teun is een prima schipper, zijn ervaringen opgedaan op de Noordzee met zijn eigen boot hielpen ons de perfecte drift te kunnen maken en dat leidde tot schitterende vissen van formaat. En dan komt zoals aan alles een eind, de klok geeft aan dat we nog een uurtje vissen, ik vind het tijd voor mijn meegebrachte hengeltje en molen, een Mitchel Mag Pro 4500, de nieuwste Berkley Urban Camo ND 4 delige hengel en 0.12mm Berkley Fireline, de ideale set om de koolvissen van redelijk formaat te kunnen vangen maar ik had andere, snode plannen!

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 61Teun en Albert kijken me aan en na twee mooie koolvissen te hebben gevangen met een Abu pilker van 60 gram laat ik het aas doorzakken naar 48 meter, ik zeg nog “en nu een tien kilo kanjer” Teun en Albert lachen wat en denken vast,” ja en je hengeltje in splinters op het dek” ik doe echter weleens andere gekke dingen en ben vast beraden dat als het gebeurt ik de vis ook land! KABOEM! Een harde beuk doet me vermoeden dat dit een grotere vis moet zijn, een dril van zo,n 10 minuten volgt, de Urban Camo Nd staat strak, de Mitchell Mag Pro smeekt bijna om vergiffenis, de lijn geeft geen krimp! Het is DO or DIE! Teun roept ik zie een witte schim, Jan dit is je knijter! De vis zit door de stroming aan de andere kant van de boot, de kiel kan de lijn doorsnijden en dus steek ik de hengeltop zo diep mogelijk. Buigen of barsten, ik zal hem krijgen, en dan is de witte schim geen schim meer, het neemt de contouren aan van een later bijna 13 kilo wegende Kabeljauw te zijn! De reacties aan boord zijn te raden, ook bij een langszij gekomen andere boot uit onze groep heerst bewondering, wat een ultieme prestatie, bijna 13 kilo van 48 meter aan een spinhengeltje van 12 tot 30 gram, een spinmolen en slechts 0.12 mm FireLine. Ik sta zelf ook paf, alhoewel de nieuwe Berkley QLT blanks in diverse tests al oersterk en uiterst strak en reactief bleken te zijn had ook ik er twijfels bij dat dit zou lukken, vooraf zou ik zeggen, het kan niet! Maar wat een sensatie aan boord van de HM AHJumbo!

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 5Wat te zeggen over de groep waarmee we op pad waren, top! Simpel maar waar, de hele groep was tot op het been gemotiveerd om er een leuke trip van te maken en dat is prima gelukt, om bij de blauwe smurfen van robby fish te mogen verblijven was een feest, wat kunnen die mannen plezier maken, dat begint bij het ochtendgloren en ebt weg bij het slapen gaan!

Wat ik van IJsland vond laat zich raden, dit moet je gedaan hebben om te geloven hoeveel vis er in een water kan zitten, echt op elke diepte is het binnen de minuut raak! De wind kan spelbreker zijn maar in het fjord is het vaak goed te doen en zijn de vissen ook van een prima formaat, wat te denken van de 37 kilo vis die vlak voor de deur werd gevangen tijdens een andere trip of de grote heilbotten die er ook vaak gevangen worden?

En Cordes Travel dan, als je ervan houdt om in de watten te worden gelegd en dat echt alles top geregeld is dan is Cordes Travel de juiste keuze. Echt vanaf vertrek tot aan afscheid bij de bagage belt in schiphol is alles tip top geregeld, meer, vel meer dan de moeite waard om ook eens te boeken zou ik zeggen!
Of dat bij trips naar Noorwegen ook zo is daar kan ik alleen maar naar raden, ik hoop dat ze me ook dat eens willen bewijzen! ik geef net als deze keer zeker een spontaan YES op de uitnodiging!

Jan van de Bovenkamp
www.berkley.be

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 80 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 77 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 78 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 55 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 42 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 34 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 38

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 39 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 40 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 25 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 26 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 24 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 23 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 27

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 36 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 35 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 10 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 2 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 3 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 4 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 5

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 6 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 7 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 8 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 9 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 18 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 17 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 16

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 15 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 14 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 1 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 11 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 12 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 20 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 19

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 21 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 33 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 32 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 31 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 30 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 29 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 28

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 52 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 51 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 50 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 49 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 48 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 47 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 46

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 43 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 44 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 45 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 53 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 54 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 63 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 62

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 61 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 60 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 59 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 58 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 57 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 56 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 64

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 65 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 66 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 79 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 13 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 22

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 67 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 68 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 69 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 70 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 71

Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 72 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 76 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 73 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 74 Jan-vd-Bovenkamp in IJsland 75