Visreis Noorwegen, visvakantie IJsland, visreizen Zweden en overtochten

Vissen in Denemarken Michel

Denemarken 2014, Bagenkop, 10/5 – 17/5/2014

Denemarken-2014 10Deelnemers:
Roger (gepensioneerde collega), Peter (Collega en neef Roger), mijn nonkel Vic en ikzelf Michel.

Voorafgaand:

We gaan met zijn vieren vissen in Denemarken (Bagenkop huisje Sla20) met Cordes Travel want we hebben vorig jaar een topvakantie gehad. Peter boekt de reis (bungalow en boot), met zijn allen naar CordesTravel dag en een lijstje maken wat we allemaal moeten meenemen. We weten dat er in Bagenkop zelf een superette is maar … uit voorzorg nemen we toch eten mee. Als we uitvaren komen we waarschijnlijk als deze gesloten is. Dus ieder doet een deel boodschappen en bereidt enkele maaltijden voor die we invriezen om mee te nemen. We kijken met allen uit naar het vertrek en nonkel Vic zit al enkele weken voor vertrek elke dag op de site van Cordes Travel en volgt weerberichten en visvangsten op.

Eindelijk is het zover, we gaan vertrekken.
Vrijdagochtend, de laatste boodschappen doen en inladen auto’s. We rijden met twee auto’s Roger en Peter rijden samen en nonkel Vic en ik samen. We spreken af om 23u op de afrit in Oud-Turnhout. De auto’s zijn goed geladen, drie grote koelboxen, bootstokken en strandstokken, zagers en pieren, eten, drinken, … noem maar op wij hebben het bij, zelfs een strandstoel. Ze lachen met ons: “Hoe is het? Jullie gaan daar een hotel openen zeker?”. Laat ze maar lachen wij gaan ons goed amuseren.

Iets voor elf uur ’s avonds telefoon van Peter: “Zeg, die afrit zijn we al voorbij, staan al op de parking met de Nederlandse grens.” Begint al goed we moeten nog vertrekken en we zijn elkaar al kwijt. De rit verloopt vlot Peter en Ik hebben gereden, twee keer onder wegen gestopt om een koffie te drinken en onze benen even te strekken. Zaterdag ochtend rond 9u aankomst in Osterkov, aangemeld, om 10u30 mochten we terugkomen voor de sleutel van de bungalow.

Denemarken-2014 16Zijn even naar Bagenkop zelf gereden (10min), daar ligt ook de gehuurde boot, om er naar de weersvoorspellingen te gaan kijken, mmm vanmiddag kunnen we uitvaren maar voor morgen voorspellen ze veel wind. Peter en ik hebben visvergunning gekocht, nonkel Vic en Roger hebben er geen nodig daar deze een zekere leeftijd hebben. Man liet ons weten dat het er de komende dagen niet zo goed uitziet. Wat rondgewandeld en om 10u30 waren we terug in Osterkov voor de sleutel van de bungalow, papieren in orde gebracht en om 14u werden we verwacht in de haven voor de sleutel van de boot.

Tegen dat de auto’s uitgeladen waren, iedereen terug wat opgefrist en iets gegeten was het al tijd om te vertrekken naar de boot. Ter plaatse aangekomen, alles aan de boot gelegd, Roger en nonkel Vic bleven aan de boot, waren niet te houden, maakten hun hengels klaar terwijl Peter en ik brandstof gingen halen. Bij terugkomst was de persoon er om uitleg te geven over de boot en een algemene controle uit te voeren, brandstoftank was niet volledig vol achter gelaten maar geen probleem deze werd bijgevuld en de kosten werden direct terug betaald door de verhuurder. We varen uit, niet zo lang gevaren want we stonden op hete kolen, toch een mooi aantal gul binnen de maat  gevangen. ’s Avonds hebben Roger en ik de vis gekuist terwijl Nonkel Vic en Peter voor het eten hebben gezorgd, gebraden kip met frit. Maar waar is de fritketel? Dan maar op de ouderwetse manier, olie opwarmen in een pot en daar de fritten in bakken. Nog wat napraten met een pintje en gaan slapen want we waren allen moe.

Zondag, veel wind, windkracht 5. Ontbeten en naar de haven gereden. Wind stond recht op de haven, veel schuimkoppen te zien. Uitvaren was niet verantwoord. Degene die een poging ondernamen kwamen allen terug. Terug naar bungalow, daar aangekomen nonkel Vic en Roger zetten een spurt in met hun strandstokken want ze willen elkaar aftroeven. ’s Middag wat gegeten en dan naar een andere plaats gereden om er langs het strand te vissen. Niet veel gevangen, enkele botten.  ’s Avonds gehaktballen in spaghettisaus met aardappelen gegeten en als nagerecht ijscrème.

Denemarken-2014 30De volgende dagen nog steeds veel wind, regen en temperaturen rond 10°C. Zijn toen meer naar het noorden gereden op het eiland. Meer bepaald naar Botofte. Mooie route. Daar langs de kant gaan vissen. Vooral bot gevangen maar toch ook enkele pladijzen.  Ze waren daar vooral aan het vissen op geep, ze lieten ons weten dat het eigenlijk nog iets te vroeg was voor geep.  Vooral bot gevangen maar toch ook enkele pladijzen.  Nonkel Vic een geep en Roger heeft zelfs een zalm boven gehaald.

Woensdagavond gaan kijken naar de weersvoorspelling en ja … donderdag gaat het gebeuren. De wind neemt ’s nachts af. Allen op tijd gaan slapen en ’s morgens vroeg uit bed want om 7u00 willen we al op het water zitten. Nonkel Vic was al om 5u00 op, heeft voor ontbijt gezorgd en om 6u30 waren we op de boot. Een uurtje varen en de eerste lijn ging in het water. Op een diepte van 21m, eerste uur niets, afgedrift naar een diepte van 19m en de eerste gullen hingen aan de lijn. Blijven driften tot een diepte van 12m. Dezelfde drift 3 maal uitgevoerd. Onze dag kon niet meer stuk, vele mooie gullen bovengehaald, vier grote pladijzen en schar. Gullen vooral gevangen met pluimen welke men eigenlijk gebruikt voor makreel. ’s Avond tot laat vis gekuist en gaan slapen, we hadden een superdag. Deze dag heeft alle voorgaande dagen goed gemaakt.

Vrijdag voorspellen ze windkracht 3 dus op tijd uit bed en gaan vissen. Afspraak om 15u stoppen met vissen omdat de boot om 17u ingeleverd moet worden. We varen naar ongeveer dezelfde plek en beginnen te driften, nu beginnen we op een diepte van 18m. We driften iets anders doordat de wind gedraaid is. Het onvoorstelbare gebeurd, we vangen nog grotere gullen, Peter haalt als enigste 5 grote zalmforellen boven, verder worden er ook verschillende scharren, wijtingen en een pladijs bovengehaald. Zelfde drift werd driemaal uitgevoerd. Nonkel Vic wist van geen ophouden, hebben hem 3 verlengingen van 10min gegeven. Had een krab boven gehaald en wou met deze een kabeljauw vangen wat hem helaas niet gelukt is. Wind was fel toegenomen en zijn dan terug binnengevaren. Brandstoftank gevuld en boot gekuist. Peter heeft verwittigd dat de boot terug en gekuist was. Vandaag was het een super super dag!!! ’s Avonds met zijn vieren vis gekuist, gegeten en het meeste al in de auto geladen.

Zaterdag morgen genoten van een uitgebreidt ontbijt, auto’s ingeladen, bungalow schoongemaakt. Peter heeft een laatste controle ronde uitgevoerd dat we niets vergeten zijn. Sleutels bungalow overhandigd en elektriciteit/water afgerekend. Met drie grote volle frigoboxen huiswaarts vertrokken. Rit ging iets minder vlot, drie maal een file gehad door wegenwerken. Om 20u10 was nonkel Vic als eerste terug thuis. Zijn hond was kwaad op hem, voelde zich achtergelaten, deze negeerde hem en kwam bij mij liggen. Na twee dagen was alles terug koek en ei. Ondanks we maar twee en halve dag hebben kunnen uitvaren, hebben wij een fantastische vis vakantie gehad, we hebben enorm veel gelachen met elkaar en plezier gemaakt. Een weekje mannen onder elkaar.

Wij tellen nu af naar onze reis naar Nappstraumen (Noorwegen) eind augustus.

Roger, Peter, Nonkel Vic en Michel

(klik op de foto voor een vergroting)

Denemarken-2014 Denemarken-2014 31 Denemarken-2014 30 Denemarken-2014 29 Denemarken-2014 28 Denemarken-2014 27 Denemarken-2014 26

Denemarken-2014 25 Denemarken-2014 24 Denemarken-2014 23 Denemarken-2014 22 Denemarken-2014 21 Denemarken-2014 20 Denemarken-2014 19

Denemarken-2014 18 Denemarken-2014 17 Denemarken-2014 16 Denemarken-2014 15 Denemarken-2014 14 Denemarken-2014 13 Denemarken-2014 12

Denemarken-2014 9 Denemarken-2014 5 Denemarken-2014 4 Denemarken-2014 3 Denemarken-2014 2 Denemarken-2014 1 Denemarken-2014 10